Да предадете посланието си на някого не винаги е лесно, особено

...
Да предадете посланието си на някого не винаги е лесно, особено
Коментари Харесай

Не е късно за промени в движение

Да предадете посланието си на някого не постоянно е елементарно, изключително когато слушателят е заплеснат от редица външни фактори. Освен това, всички имаме разнообразни желания за метода, по който възприемаме информация, тъй че е значимо да познавате добре вашия събеседник и да адаптирате метода си към характерните му потребности. В противоположен случай може да се озовете в борба, която не можете да спечелите. Това споделя Итън Ф. Бекер, съавтор на на бестселъра „ Mastering Communication at Work: How to Lead, Manage, and Influence. “

„ Хората мислят и обработват информация по един от два метода – апостериори или дедуктивно. Тези с апостериори мислене с вършат наблюдения и проучват друга информация, с цел да стигнат до умозаключение. При дедуктивния способ се стартира с догадка, която се потвърждава посредством разнообразни наблюдения и разбори на информация “, споделя той.

Проблемът е, че доста постоянно всеки от двата похода води до отрицателна реакция, когато е употребен при човек, предпочитащ другия.

„ Няма обаче верен или неверен, ефикасен или неефикасен поход. Всичко зависи от това кой е вашия събеседник “, споделя Бекер.

Индуктивно против дедуктивно слушане

Може да разберете какъв е мисловният развой на вашия събеседник по метода, по който той показва информация. Директен ли е, или се показва по заобиколен метод? Разказва ли историята малко по малко, или минава направо към най-важната ѝ част? След като разпознаете желания метод на изложение на индивида, с който поддържате връзка, приспособете посланията и въпросите си на база тези трендове.

„ Хората постоянно одобряват, че мениджърите употребяват най-вече дедуктивно мислене. Това не постоянно е по този начин. Истината е, че би трябвало да се вслушвате деликатно в думите на вашия събеседник и да сте подготвени да приспособявате метода си към него. Това е скъпо умеене, сходно на способността на някой футболисти да ритат тъкмо и с двата крайници “, споделя Бекер.

Например, основният изпълнителен шеф на вашата компания може да разсъждава посредством индуктивния способ. Ако желаете той да утвърди скъпо пътешестване и присъединяване в конференция, може да кажете нещо от рода на: „ Току що обядвах с нашия управител продажби и той ми описа за комерсиална конфренция, която ще се организира тази седмица в Лас Вегас. Нашите съперници ще участват, като считам, че можем да притеглим доста нови клиенти, в случай че вземем присъединяване. Аз мога да пътувам, само че присъединяване ще коства  5 хиляди $. Мислите ли, че би трябвало да имаме наличие? “

„ Когато желаете ви е доста, представянето на цялата информация оказва помощ на индивида с индуктивния метод на мислене да се приготви за въпроса. Първо представете данните и по-късно питайте “, споделя Бекер.

Ако шефът ви избира дедуктивния метод, обърнете структурата на вашето обръщение, започвайки първо с цената, последвана от аргументите това присъединяване да си заслужава.

Слушането и имейлите

Правилата за апостериори или дедуктивно мислене са потребни и при писмената връзка. „ При имейлите съвсем постоянно би трябвало да се подхожда дедуктивно “, безапелационен е Бекер. „ Индуктивният имейл може да бъде разочароващ, като получателят или няма да го прочете до края или няма да го разбере. Обикновено може да вземете последния ред и да го поставите в самото начало, изтривайки останалия текст “, прибавя той.

Според него индуктивните имейли имат логичност единствено в един случай. „ Такъв имейл може да изпратите на другар, с когото не сте се срещали от години. В този случай може да излеете душата си “, споделя той.

Промяна в придвижване

Добрата вест е, че в случай че употребявате неправилния метод при започване на връзката това не значи, че сте обречени на неуспех, споделя Бекер. „ Ако видите, че другият човек е не ви слуша деликатно или явно е нервиран от диалога, направете къса пауза “, поучава той. „ Може би предоставяте посланието си посредством индуктивния метод, а събеседникът ви избира дедуктивния. Променете метода си и повторете информацията, която смятате, че не е достигнала до ответната страна. С практиката тези промени в придвижване ще станат по-лесни “, прибавя Бекер.

Както към този момент казахме, няма верен и неверен способ за показване на информация. Когато адаптирате информационния си жанр към потребностите на индивида, който ви слуша, главната ви цел е да бъдете оптимално точни и разбираеми.

„ Днес има толкоз доста благоприятни условия за недоразумение и неизясненост в връзката. Вашата цел е да визиите концепциите си по метод, по който слушателят може най -добре да ги разбере и да не стигне до неправилни изводи, които да насочат диалога в нежелана посока “, споделя Бекер.

...............

Стефани Воза за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР